Meer dan een kwart van de vacatures staat langer dan zestig dagen open

 • West-Vlaanderen is de provincie met het hoogste percentage moeilijk in te vullen vacatures
 • Deelgemeenten van Brussel niet populair onder werkzoekenden, maar bieden wel veel kansen
 • Industriejobs en commerciële jobs blijven het langst open staan
 • De resultaten van Indeed schetsen een vergelijkbaar beeld met de cijfers van de VDAB over werkaanbod en hun socio-economische rapporten.

Brussel, 9 oktober 2017 – Uit eigen cijfers van Indeed, de nummer 1-vacaturesite ter wereld, blijkt dat er in België na 60 dagen gemiddeld nog meer dan een kwart (28,9%) van de vacatures nog openstaan. Vooral in West-Vlaanderen hebben werkgevers moeite om geschikte medewerkers te vinden. Na zestig dagen staat daar nog 34,8% van de vacatures open.

Ook in Oost-Vlaanderen en in de provincie Luxemburg ligt het aandeel vacatures dat na zestig dagen nog open staat, met respectievelijk 31,8% en 28,5%, hoog. Namen is dan weer de provincie met het laagste percentage moeilijk in te vullen vacatures. Daar is na zestig dagen gemiddeld nog maar 15,6% van de vacatures niet ingevuld.

Moeilijk in te vullen vacatures per provincie

Percentage vacatures dat na zestig dagen nog niet is ingevuld, per provincie:

 1. West-Vlaanderen – 34,8%
 2. Oost-Vlaanderen – 31,8%
 3. Luxemburg – 28,5%
 4. Antwerpen – 28%
 5. Vlaams-Brabant – 27,9%
 6. Brussels Hoofdstedelijk Gewest – 25,6%
 7. Henegouwen – 25,6%
 8. Limburg – 24,5%
 9. Luik – 23,2%
 10. Waals-Brabant – 19,7%
 11. Namen – 15,6%

De vacatures die het moeilijkst te vervullen zijn in de 3 grootste Belgische steden:

 • Antwerpen: servicemonteur koeltechniek
 • Brussel:credit controller
 • Gent: sales manager

Discrepanties op stadsniveau

Op stadsniveau is er geen verband te tussen het aantal moeilijk in te vullen vacatures en een mismatch tussen het aantal vacatures en werkzoekenden. Zo is van de vijftien grootste steden Brugge de stad met het hoogste percentage (32,6%) moeilijk in te vullen vacatures, maar ligt het aantal vacatures per werkzoekende (1,28) er relatief laag. Kortrijk is de stad met de meeste vacatures per werkzoekende (1,83) en van de grote steden heeft Bergen er de minste (0,22). De provinciehoofdsteden waar het minst vacatures blijven openstaan, zijn Waver en Namen, waar er respectievelijk 18,08% en 18,28% van de jobs niet ingevuld raakt. Daar zijn er in verhouding ook minder vacatures beschikbaar dan het aantal werkzoekenden: 0,44 voor Waver en 0,3 voor Namen.

In de deelgemeenten van Brussel zijn er ook grote verschillen te zien:

 • In Sint-Agatha-Berchem ligt het aantal vacatures in verhouding hoger dan het aantal werkzoekenden (2,66). In Jette ligt in verhouding het aantal vacatures dan weer lager dan het aantal werkzoekenden (0,24) en in Laken is die verhouding zo goed als gelijk (1,04).
 • In Watermaal-Bosvoorde is bijna de helft (49,7%) van de vacatures na 60 dagen nog niet ingevuld, terwijl jobs in Vorst het snelst verdwijnen. Daar blijft maar 10% van de jobs langer dan 60 dagen online staan.
 • De grootste interesse van werkzoekenden bevindt zich in het centrum van Brussel: bijna 12% van de werkzoekenden in België klikte op Indeed op jobs in het centrum van de stad. Vaak blijven deze werkzoekenden wel op hun honger zitten, want in het centrum zijn er maar 0,76 jobs per werkzoekende beschikbaar.
 • In een job in Koekelberg zijn werkzoekenden dan weer minder geïnteresseerd. Amper 0,02% van de werkzoekenden klikte op een job in die deelgemeente van Brussel. Een gemiste kans, want in Koekelberg zijn er 1,37 jobs per werkzoekende.

 

“Deze cijfers maken duidelijk dat er op regionaal niveau een mismatch is op de Belgische arbeidsmarkt”, zegt Sander Poos, managing director Benelux van Indeed. “Deze cijfers maken duidelijk dat bedrijven die moeite hebben met het invullen van vacatures verder moeten kijken dan enkel naar het aantal werkzoekenden in een bepaalde provincie”, zegt Sander Poos, managing director Benelux bij Indeed. “Ze moeten ook kijken naar het soort kandidaten in een provincie. Voor bedrijven die op zoek zijn naar ingenieurs is het verstandig dat ze zich richten op steden met een sterke technische focus, zoals Leuven, Roeselare of Bergen. Dat kunnen ze door bijvoorbeeld daar een vestiging te openen, of door thuiswerk mogelijk te maken. Ook kunnen werkzoekenden eens kijken naar jobs in de deelgemeenten van Brussel, want daar vallen vaak nog veel kansen te grijpen, zoals blijkt uit onze regionale cijfers.”

Over Indeed

Meer mensen vinden banen op Indeed dan waar dan ook. Indeed is de nummer 1-vacaturesite ter wereld en helpt werkzoekenden in meer dan zestig landen en in 28 talen bij het vinden van miljoenen vacatures via de (mobiele) website of de Indeed-app. Maandelijks bezoeken meer dan 200 miljoen mensen Indeed voor het zoeken naar vacatures, het plaatsen van hun cv en het onderzoeken van bedrijven (bronnen: SilkRoad & iCIMS). Ga voor meer informatie naar https://be.indeed.com/about.

Voor meer info

Progress Communications

Karolien Hessels / Julie Kowalski

Tel.: +32 (0)2 474 17 46

Over Progress Communications België

Wij zijn een Benelux PR-bureau voor B2B- en B2C-bedrijven in de ICT en consumentenelektronica.

Onze PR-consultants blijven allemaal langer op kantoor voor de webcast van Windows 10 of een koerier die nog een mooie robotstofzuiger komt afleveren. We houden ervan om onze klanten te positioneren als thought leaders in hun segment en we zijn te vinden op beurzen als Infosecurity, Mobile World Congress (MWC), International Broadcasting Convention (IBC), Integrated Systems Europe (ISE), IFA enCeBIt. Als techliefhebbers genieten we van mooie wearables, slimme thermostaten en innovaties.

Bovenal worden we blij van een uitstekende score voor onze klant in de media. Wij geloven dat dit alleen te bereiken is door een goede samenwerking. Samen met onze klant vormen we een team. Samen achterhalen en bepalen we de doelgroepen. Om vervolgens de boodschappen te definiëren, deze boodschappen consistent te verwerken in de storytelling en de juiste media te selecteren. Van eigen platformen (owned media) en betaalde kanalen (paid media) tot en met free publicity (earned media) – of een combinatie daarvan.

Dit zijn klussen die wij al sinds 2002 dagelijks klaren. Hierdoor weten we elke communicatieboodschap op het juiste moment via het juiste kanaal bij de juiste mensen te krijgen. Dat doen we met enthousiaste PR-consultants vanuit onze kantoren in Amsterdam en Brussel.

Naar de press kits
×

Select country