Jaaroverzicht Belgische arbeidsmarkttrends: de meest gezochte vacatures van 2017

Brussel, 23 november 2017 – Het aantal jobs in België is het afgelopen jaar fors gestegen, zo blijkt uit cijfers van de VDAB, en het ziet ernaar uit dat die groei ook de komende jaren zal aanhouden. Niet enkel de aantrekkende economie in de meeste bedrijfstakken leidt tot een toename van het aantal jobs, ook de taxshift speelt daarbij een cruciale rol. De Nationale Bank voorspelt dat de taxshift tegen 2021 voor 52.100 extra jobs zal zorgen. Indeed, de nummer 1-vacaturesite ter wereld, zet de belangrijkste vacaturetrends op de arbeidsmarkt van 2017 op een rij.

Werken bij de Vlaamse overheid

Jobs bij de Vlaamse overheid zijn erg in trek. Volgens de gegevens van Indeed steeg het aantal zoekopdrachten in vergelijking met 2016 met maar liefst 337,74 procent. Een verklaring daarvoor zou kunnen zijn dat een job bij de Vlaamse overheid synoniem staat voor flexibel werken, een goed loon en veel vakantiedagen. Ook de mogelijkheid om vervroegd op pensioen te kunnen, is voor velen erg aanlokkelijk.

Hoofdstad Brussel

Brussel als werkplek is ook erg gegeerd. Niet onlogisch, want in onze hoofdstad zijn er niet alleen veel vacatures, ook de grootste Belgische en internationale bedrijven hebben er kantoren. Bovendien schaaf je in Brussel je talenkennis bij en snuif je een internationale sfeer op. Dit jaar zochten maar liefst 8.894 mensen naar een job in onze hoofdstad. Vorig jaar waren dat er maar 2.231, een stijging van 246,05 procent.

Flexi-jobs blijven boomen

Sinds de invoering van de flexi-jobs in 2015 – waarmee iemand die al een job heeft toch nog kan bijklussen – zijn er maar liefst 25.000 flexi-jobbers aan de slag. Ook de zoekopdrachten naar flexi-jobs nemen toe. In vergelijking met 2016 steeg het aantal personen dat zocht naar zo’n job met 281,48 procent. Die almaar stijgende lijn laat zien dat steeds meer mensen ook wel zouden willen profiteren van het grote voordeel van een flexi-job: tot 500 euro per maand en 6.000 euro per jaar bijverdienen, vrij van belastingen en sociale bijdragen.

Dalende interesse in logistiek manager en interim

Uit onderzoek van Indeed bleek eerder al dat er een schrijnend tekort is aan werknemers in de logistieke sector. De jaarresultaten tonen dat nog eens aan: de zoekterm logistiek manager daalde het afgelopen jaar met 64,1 procent. Ook zoeken veel minder Belgen naar een interim-job. Ten opzichte van 2016 werd er 65,5 procent minder gezocht naar tijdelijke jobs. Een reden daarvoor is het toenemende aantal flexi-jobbers: veel Belgen verkiezen flexi-jobs boven jobs op interimbasis. Sander Poos, Managing Director Indeed Benelux: “Bij Indeed hebben we gedetailleerd inzicht in 6 TB aan arbeidsmarktdata per dag. Deze gegevens analyseren we en zetten we in om onze klanten een overzicht te bieden van de marktcijfers, maar ook om een goed beeld te geven van hoe kandidaten zoeken. Zo kunnen zij bijvoorbeeld hun vacatures hier beter op afstemmen.”

Over Indeed

Meer mensen vinden jobs op Indeed dan waar dan ook. Indeed is de nummer 1-vacaturesite ter wereld en helpt werkzoekenden in meer dan zestig landen en in 28 talen bij het vinden van miljoenen vacatures via de (mobiele) website of de Indeed-app. Maandelijks bezoeken meer dan 200 miljoen mensen Indeed voor het zoeken naar vacatures, het plaatsen van hun cv en het onderzoeken van bedrijven (bronnen: SilkRoad & iCIMS). Ga voor meer informatie naar https://be.indeed.com/about.

Over Progress Communications België

Wij zijn een Benelux PR-bureau voor B2B- en B2C-bedrijven in de ICT en consumentenelektronica.

Onze PR-consultants blijven allemaal langer op kantoor voor de webcast van Windows 10 of een koerier die nog een mooie robotstofzuiger komt afleveren. We houden ervan om onze klanten te positioneren als thought leaders in hun segment en we zijn te vinden op beurzen als Infosecurity, Mobile World Congress (MWC), International Broadcasting Convention (IBC), Integrated Systems Europe (ISE), IFA enCeBIt. Als techliefhebbers genieten we van mooie wearables, slimme thermostaten en innovaties.

Bovenal worden we blij van een uitstekende score voor onze klant in de media. Wij geloven dat dit alleen te bereiken is door een goede samenwerking. Samen met onze klant vormen we een team. Samen achterhalen en bepalen we de doelgroepen. Om vervolgens de boodschappen te definiëren, deze boodschappen consistent te verwerken in de storytelling en de juiste media te selecteren. Van eigen platformen (owned media) en betaalde kanalen (paid media) tot en met free publicity (earned media) – of een combinatie daarvan.

Dit zijn klussen die wij al sinds 2002 dagelijks klaren. Hierdoor weten we elke communicatieboodschap op het juiste moment via het juiste kanaal bij de juiste mensen te krijgen. Dat doen we met enthousiaste PR-consultants vanuit onze kantoren in Amsterdam en Brussel.

Naar de press kits
×

Select country